Het probleem van straatdieren

Probleem overpopulatie straatdieren met name honden en katten:

 

Het grote verschil tussen wet en realiteit!


Duizenden dieren sterven er van de honger, vergiftiging, mishandeling…Deze duistere kant van Griekenland is in heel Europa gekend. Laten we zeggen: het wordt een schande voor Griekenland.


In Griekenland lopen zo goed als alle honden op straat, zowel deze met een eigenaar als deze zonder een eigenaar. Bijna geen enkele van deze honden is gecastreerd of gesteriliseerd. Het is alsof ze in Griekenland nog niet gehoord hebben over sterilisatie van hun huisdieren.

Ongecontroleerd kweken van huisdieren is dus het gevolg. Maar hier spreken we niet van enkele nestjes maar van honderdduizenden dieren die ongecontroleerd kweken. De daaruit voortkomende pups zijn onschatbaar veel in aantal. Aangezien het hier over ongewenste pups gaat, ziet een Griek maar 2 mogelijkheden: ze doden of dumpen! Dit geeft door het grote aantal dieren en gebrek aan oplossingen dikwijls wrede situaties.


Geen enkele sterke poging wordt door steden en gemeenten ondernomen om dit probleem tegen te gaan. Hoewel zij bij wet wel de eerste verantwoordelijke zijn. Sterilisatiecampagnes en educatie zijn verantwoordelijkheden van de gemeente! Doch geen enkel initiatief wordt ondernomen om de eigenaars educatief  te gaan sturen, de meesten hebben van het begrip sterilisatie nog nooit gehoord...of willen het niet horen.


Dierenmishandeling wordt niet bestreden, de politie treedt niet op als je hen verwittigt van bepaalde schrijnende situaties! Het aantal overtredingen in Griekenland aangaande dierenmishandeling is ontelbaar te noemen.

Ook de manier van doden…alle bij EUROPESE WET verboden handelingen, lijken in Griekenland de meest populaire. Het is een Europese wet (bijna een wereldwijde wet) dat huisdieren niet mogen vergiftigd worden. In Griekenland sterven er honderdduizenden honden en katten per jaar door vergiftiging. Het zijn de steden en gemeenten zelf die deze grootschalige vergiftigingscampagnes organiseren. Ook grootschalige verdrinking wordt regelmatig toegepast.
Oorzaken van deze uit de hand gelopen situatie :

 

°Geen respectering van de wetten.  Zowel de Europese wet als de Griekse wet in verband met dierenwelzijn worden amper tot niet nageleefd. Hoewel de Griekse dierenwelzijnswet een krachtige wet!

Het feit is ook dat deze wetten ontwikkeld werden door de politiek binnen Europa en ook binnen Griekenland! Nu wordt het eens tijd dat diezelfde politiek ook daadwerkelijk en consequent met zijn eigen regels en wetten omgaat.

 

°Weinig tot geen politieke invloed:  De wetgeving is door de politiek opgesteld…diezelfde politiek heeft de overheden, steden en gemeenten verantwoordelijk gesteld voor de praktische uitvoering van een dierenbeleid. Politieke verantwoordelijkheid is een bij wet vastgelegde regel  (steden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle dieren in hun stad). Zij zijn als eerste verantwoordelijk voor een dierenbeleid. Een dierenbeleid  houdt, bij wet en ook bij ervaring, in dat de steden en gemeenten zullen zorgen voor educatie, sterilisatie, castratie, opvangmogelijkheden, toezicht op dierenwelzijn…Allemaal dingen die door steden en gemeenten in Griekenland niet gedaan worden (op enkele kleine uitzonderingen na).

Het gaat zelf nog verder, dikwijls ziet men in Griekenland wel enkelingen die zich hoofdzakelijke op particuliere basis bezig houden met zwerfdieren…maar die tegengewerkt worden door het eigen gemeente- of stadsbestuur.

Het enige wat vele steden en gemeenten zo nu en dan doen is het massaal afmaken van de straatdieren! 

 

°Geen enkel educatief aspect:  een dierenbeleid zonder het educatieve aspect is als dweilen met de kraan open. De mentaliteit bij vele Grieken is totaal niet te vergelijken met wat de Griekse wet voorschrijft.

De eigenaars zouden bewust moeten gemaakt worden dat een huisdier nemen een verantwoordelijkheid inhoudt: het dier houden en het een goede verzorging geven! Twee voor de hand liggende dingen…dewelke zelden nageleefd worden. Sterilisatie kennen ze daar amper en wordt uiterst zelden uitgevoerd.

 

°Politie amper kennis van enig dierenbeleid:  geen tussenkomst van politie voor zaken i.v.m. dierenverwaarlozing, gewonde dieren, overlast…Geen kennis en zeker geen uitvoering van de dierenwelzijnswet.

 

°Geen dierenasielen:  een heel belangrijk tekort in heel Griekenland zijn de dierenasielen. Er is wel een kleine groep van de bevolking die zich inzet om de straatdieren te helpen. Deze mensen doen dit als particulier en houden de dieren in hun eigen huis. Vele daarvan doen goed werk maar ook daar ziet men dikwijls uit de hand gelopen situaties.  

 


Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

ilona | Antwoord 21.03.2013 23.12

ik ben zelf een halfgriekse, en heb dit in mijn jeugd vaak genoeg gezien, deze schrijnende toestanden! dit moet stoppen! jullie werk is geweldig! x ilona

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.10 | 16:01

Zwart met witte kater, zonder bandje. Vermist sinds 20/9/2019 in Landskouter (Oosterzele)

...
04.09 | 09:49

Zwarte kater met witte snoet, kraag en borst. Vermist sinds 2/9/19 in de Gezondheidstraat, Gent

...
12.04 | 08:57

je kan bellen voor een afspraak om een kennismakingsgesprek op het nummer 0475/717960 en dan krijg je ook alle informatie over de werking van de poezenboot.

...
11.04 | 13:26

Ik zoek vrijwilligers werk ben verzot op poezen heb er zelf 5 ben eenzaam en wil iets om handen hebben

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE