Tijdelijke pleeggezinnen


De poezenboot is op zoek naar opvanggezinnen

Voor kittens die nog moeder-vervangende melk moeten drinken, het gaat hier over kittens tussen de dag van geboorte tot de leeftijd van 7 weken.

Het opvanggezin geeft aan welke leeftijdsklasse ze wensen op te vangen aangezien de noden van een papfleskitten (wanneer te drinken) verschilt van week tot week. 

De organisatie zorgt voor alle materialen en betaalt alle kosten zoals: kattenbak, kattenbakvulling, mandjes, krabpaaltje, speeltjes, aangepaste voeding, medicatie, quarantainekooi en warmtelamp voor de allerkleinsten.

Het opvanggezin spendeert de nodig tijd aan verzorging en contacteert de poezenboot bij problemen. Ook zullen ze onderstaande informatie verder moeten doorlezen.

Van zodra de kittens 6 weken zijn krijgen ze hun eerste vaccinatie, waarvoor u langskomt naar de poezenboot. Nadien neemt u ze nog een weekje tot 10 dagen mee naar huis. Op de leeftijd van 7-8 weken worden ze teruggebracht naar de poezenboot voor adoptie.

Informatie over jonge kittens

Tot ongeveer 5 weken kunnen kittens nog niet zelfstandig eten en drinken.


Geef nooit koemelk: die bevat teveel Lactose en veroorzaakt darmproblemen.


Als kittens pas geboren zijn moeten ze dag en nacht, om de 2 uur gevoed worden. Hiervoor heb je een druppelaartje of een zuigflesje met een speentje nodig en een speciale melkvoeding. Er zijn flesjes voor kittens in de handel.


Na elke voeding moet het gebruikte materiaal goed gewassen en gesteriliseerd worden.


Het speentje mag niet een te groot gat hebben, anders gaat het te snel en verslikken de kittens zich.


Elk kitten heeft een automatisch zuigreflex. Dus niet forceren, laat het kitten zelf zuigen aan het speentje. Op die manier stimuleer je het drinken. Zorg ook dat ze voldoende drinken, hou het streepje op het flesje in de gaten.


Beter een paar keer weinig drinken, zodat het erin blijft, dan teveel zodat ze gaan spugen of zich verslikken.


Fleskittens oppakken als het voertijd is, en niet laten doorslapen: ze moeten in het ritme komen zodat ze aan de benodigde hoeveelheid voeding komen.


Na iedere flesvoeding moeten de darmpjes en de blaas gestimuleerd worden om de ontlasting op te wekken. Dit moet je doen door met een warm vochtig doekje zachtjes over het anusje en de onderbuik te masseren. Dit is heel erg belangrijk en noodzakelijk om ontlasting te kunnen maken. Kittens moeten iedere dag ontlasting hebben en na iedere flesvoeding wat urine kwijt raken.


De ontlasting mag niet te hard en niet te dun zijn. De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting erg donker, daarna wordt de ontlasting lichter van kleur. Als ontlasting uit blijft, raadpleeg dan altijd een dierenarts omdat er anders een verstopping optreedt die moeilijk weer oplost. Dit geldt ook voor te dunne ontlasting: ook dat mag niet want dan verliezen ze te veel vocht.


Als kittens geen moeder hebben is het nodig om ze goed warm te houden. De ideale temperatuur in de doos is als volgt: 

voor alle duidelijkheid, deze genoemde temperaturen moet je aanhouden als er geen moederpoes is. Met moederpoes wordt dit te warm en gaat moederpoes uit de doos of kist.

1 week 30 graden 

2 weken 27 graden 

3 weken 24 graden 

4 weken en ouder 21 graden

Gewicht en voederschema


Gewicht van kitten

Hoe vaak

Hoeveelheid

100 - 200 gram

om de 2 uur

2,5 tot 5 ml met een maximum van 60
ml. per dag.

200-300 gram

om de 2 à 3 uur

5 tot 12,5 ml met een maximum van 120
ml. per dag

300-360 gram

om de 3 uur

12,5-15 ml met een maximum van 120 ml
per dag.

360-420 gram

om de 4 uur

15 tot 30 ml met een maximum van 200
ml.per dag

 

Spenen

Voor kittens die met de fles worden grootgebracht, probeer je iets eerder te beginnen met vast voedsel, begin tijdens week vier. 

Voeg enkele dagen lang gepureerd vlees toe aan de flesvoeding. Speen de kittens dan op precies dezelfde manier als de natuurlijk opgroeiende kittens.

Sommige kittens houden niet van vleespap en die gaan direct over op vast voedsel. De hoeveelheid kun je dan aanpassen naar behoefte. Kittens kan je best aanleren vast voedsel te eten door een klein beetje voedsel in hun mondje te steken. Dit herhaal je regelmatig tot ze het volledig aangeleerd hebben vast voedsel op te nemen. Wees tijdens die periode alert voor ondervoeding. 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

poezenleed aalst | Antwoord 10.10.2016 18.52

super mieke -groetjes poezenleed aalst

Yana Goormans | Antwoord 22.06.2012 18.00

Hallo!
Ik heb de maand augustus een heel maand tijd ! Als het kan helpen wil in wel een pleegmama zijn voor een paar schatjes! Is dit misschien mogelijk?

Lisa Steendam | Antwoord 26.05.2012 20.23

Hey, nu de kittens blijkbaar zijn binnengekomen wil ik mij nog eens opgeven als pleeggezin. Groetjes

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.10 | 16:01

Zwart met witte kater, zonder bandje. Vermist sinds 20/9/2019 in Landskouter (Oosterzele)

...
04.09 | 09:49

Zwarte kater met witte snoet, kraag en borst. Vermist sinds 2/9/19 in de Gezondheidstraat, Gent

...
12.04 | 08:57

je kan bellen voor een afspraak om een kennismakingsgesprek op het nummer 0475/717960 en dan krijg je ook alle informatie over de werking van de poezenboot.

...
11.04 | 13:26

Ik zoek vrijwilligers werk ben verzot op poezen heb er zelf 5 ben eenzaam en wil iets om handen hebben

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE