Vaccinaties bij de kat

De meeste kittens hebben voldoende antistoffen via de melk van mama gekregen t.e.m. 9 weken. 

Een basisvaccinatie bestaat zoals bij alle dieren uit 2 vaccinaties, met 3 - 4 weken tussen (afhankelijk van het type vaccin).

Een goed vaccinatieschema bestaat uit een eerste vaccinatie op 8-9 weken en een tweede vaccin op 11-12 weken.

Toch kan er ook al gekozen worden om het eerste vaccin te geven op 6 weken afhankelijk van de infectiedruk en nadien het 2e op 9 weken.


Nadien is een jaarlijkse hervaccinatie noodzakelijk.

Tegen wat kunnen we de kat nu allemaal vaccineren:


1. Katteniesziekte :
Katteniesziekte is een complexe problematiek en een belangrijke tip hierbij blijft: ‘Beter voorkomen, dan genezen’. Dodelijk is katteniesziekte meestal enkel voor de jongere diertjes, kittens, en dit dan door uitputting, stoppen met eten, enz. Nadien, in een later levensstadium (jong volwassen poes), is het vooral een vervelend probleem die steeds de neiging heeft om her op te flakkeren (recidiveren). Het katteniesziektecomplex bestaat uit het Herpesvirus, Calicivirus, (Reovirus) en de Chlamydia-bacterie.
Tegen al deze componenten kan gevaccineerd worden. En vaccins worden ook regelmatig aangepast aangezien de virussen de neiging hebben om te gaan veranderen waardoor de afweer niet blijvend is. Dit geldt vaak voor ademhalingsvirussen, denk maar aan griep bij de mens. Een ander vervelend probleem is dat het Herpesvirus latent aanwezig blijft in het lichaam. Dit wil zeggen dat dit virus zich tussen de heropflakkeringsbeurten in het lichaam nestelt (in de hersenen) en daar niets verkeerd doet maar ook niet afgedood wordt door het lichaam. Wanneer de poes dan een periode minder weerstand heeft (immunosuppressie) of in stress-situaties verkeert, daalt dit virus terug af om een heropflakkering van de niesziekte te geven. Je kan dit vergelijking met een ‘koortsblaasje’ bij de mens dat steeds weerkeert bij een periode van mindere weerstand, ook dit is een Herpesvirus. Zoals voor alle virussen zijn naast goed vaccineren ook ondersteunende maatregelen (isolatie van aangetaste dieren, warmte, ventilatie met frisse lucht, snot regelmatig afkuisen, enz.) belangrijk om een zo snel mogelijke genezing te bezorgen.

2. Katteziekte of Parvovirose:
Dit virus is zoals bij de hond een zeer dodelijk virus, het kan op korte tijd sterfte geven (acute sterfte); bij de meeste dieren wordt wel eerst een bloederige diarree of braken waargenomen. Juist vaccineren geeft een goede bescherming.

3. Leucose: 
Ook dit is een dodelijk virus, al is het verloop meestal langzamer.
Het mechanisme of de uitwerking van het virus is vergelijkbaar met FIV of het katten-Aids virus. Dieren kunnen jaren drager zijn van het virus vooraleer de ziekte uibreekt. Dit virus zal de afweercellen aantasten waardoor het dier uiteindelijk aan banale infecties ten onder gaat. De overdracht gebeurt door intens samenleven tussen dieren, contact met speeksel bij de kattenvoederbakken en urine/uitwerpselen bij de kattenbakken. Het vaccin tegen dit virus biedt een goede bescherming maar geen enkel vaccin biedt 100% bescherming. Leucose besmette dieren met symptomen worden gezien de aftakelingsstrijd best ingeslapen.

4. Rabies of hondsdolheid

Wanneer uw kat meegaat naar het buitenland of ten zuiden van Samber en Maas wordt de kat verwacht hiertegen gevaccineerd te zijn. Voor meer info, contacteer uw dierenarts.

 

Bron:  http://www.dokterjohan.be/

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.10 | 16:01

Zwart met witte kater, zonder bandje. Vermist sinds 20/9/2019 in Landskouter (Oosterzele)

...
04.09 | 09:49

Zwarte kater met witte snoet, kraag en borst. Vermist sinds 2/9/19 in de Gezondheidstraat, Gent

...
12.04 | 08:57

je kan bellen voor een afspraak om een kennismakingsgesprek op het nummer 0475/717960 en dan krijg je ook alle informatie over de werking van de poezenboot.

...
11.04 | 13:26

Ik zoek vrijwilligers werk ben verzot op poezen heb er zelf 5 ben eenzaam en wil iets om handen hebben

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE