Sterilisatie/castratie

Sterilisatie en castratie.

Hoewel medisch niet helemaal juist is sterilisatie de meest gebruikte term voor de verwijdering van de eierstokken van de poes. Castratie is de meest gebruikte term voor de verwijdering van de testikels van de kater.

Katten zijn nu eenmaal buitenbeesten en niemand weet voor hoeveel nakomelingen een willekeurige kat tijdens een avondje uit heeft gezorgd. Wees dus verstandig en laat uw kat steriliseren of castreren. Een poes kan 2 maal per jaar werpen en elke worp levert gemiddeld 5 kittens op. Een poes is op minder dan een jaar geslachtsrijp en je kan je dus inbeelden dat er elk jaar kittens in overvloed worden geboren. De "gelukkigen" worden nog naar overvolle asielen gebracht maar dikwijls worden ze gewoon afgemaakt of ergens afgezet met als gevolg dat je wel in elke stad of dorp met een zwerfkattenprobleem zit. 
Een poes die op jonge leeftijd drachtig is loopt veel risico's bij de geboorte, ook poezen die heel dikwijls drachtig zijn raken fysiek uitgeput en zullen niet oud worden. 
Jij en je omgeving heeft er dus alle belang bij om je poes of kater te laten steriliseren of te castreren.

Sterilisatie kattin

De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij meeste mensen laten de kat ook op deze leeftijd steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Op de poezenboot steriliseren wij al vanaf 8 weken ouderdom. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

De voordelen van het steriliseren zijn:

  • geen krolsheden meer.
  • geen ongewenste dracht.
  • geen baarmoederontsteking of tumor.
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
  • minder kittens die sterven door het grote overaanbod.

Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden, maar dit kan voorkomen worden door de kat na de opratie light-dieet of neutered cat dieet te geven. 

 

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid i.v.m. een grote kans op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren.Wij raden het gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking).
Zeker het gegeven dat sterilistatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat weegt sterk mee in ons advies om de kat al op jonge leeftijd te laten steriliseren.

Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste krolsheid dus op 8 weken tot 6-9 maanden leeftijd. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

30.09 | 19:26

gevonden: jonge zwarte kater. Gisteren gevonden in de buurt van de N70 ter hoogte van kruispunt met de Hollenaarstraat.

...
19.09 | 21:23

Aiki geboren in 2010 zwart wit half langhaar. Witte pootjes witte vlek op de rug. Vermist uit de takkebosstraat 6 Gent sinds vandaag. Wij zijn erg gehecht aan.

...
27.06 | 15:25

Zwarte kat(tin) met minstens 1 kitten verblijven momenteel in mijn acthertuin (nabij station Dampoort / Lucas Munichstraat).
Indien vermist, stuur een bericht.

...
26.06 | 13:36

Goed werk geleverd, katje gered, mijn oprechte steun voor jullie inzet en medeleven voor al de dieren. Chapeau!

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE