Vlooien bij de kat


Iets wat bij de kat nog onvoldoende juist gebeurt, is ontvlooien. Een kat heeft namelijk door haar dikwijls 'buitenleefgedrag' een hoge kans op besmetting met vlooien.

Hoe moet je juist ontvlooien?


Wanneer? In principe moet dit 1x/maand gebeuren met een pipetjein de nek. Sommige produkten werken iets langer (2-3 maand) tegen vlooien maar aangezien de produkten slechts 1 maand tegen teken werken, dient u dit 1x/maand te doen. 
Ook al is het risico op vlooien kleiner in de winter (ontwikkeling van de vlooiencyclus is temperatuursgebonden) toch wordt aangeraden dit elke maand van het jaar te gaan doen. Bij koude winters zal het risico op vlooien in de winter verkleinen maar blijft het een gematigd klimaat zoals wij kennen, is er toch nog een kans dat de poes besmet raakt met vlooien. 

Eens de dieren vlooien hebben, wordt de omgeving vaak zeer snel besmet met eitjes, larven en poppen van de vlo die zich pijlsnel voortplant. 
Een hoog besmette omgeving vormt nogal eens een probleem voor de eigenaar om zijn dier vlovrij te houden. 
Vaak ontwikkelen de dieren bovendien ook nog eens een allergie tegen vlooien waarbij ze zichzelf erg kunnen verwonden van de jeuk. Dus, beter voorkomen dan genezen!

Zit het dier toch met een hardnekkige vlooieninfectie, dan is een adequate behandeling van zowel het dier als de omgeving noodzakelijk.


Hoe? Tussen de schouderbladen én op de blote huid, dus niet in de haren.

Produkten? Het gemakkelijkst ter preventieve bescherming van uw huisdier zijn de pipetjes die in de nek gedaan worden. Er bestaan ook nog vlooienbandjes alsook produkten die in het eten kunnen gedaan worden. Maar onderzoek wijst uit dat deze minder efficiënt zijn.

Gebruik ook niet zomaar eender welk produkt, informeer u goed bij de dierenarts.

Levenscyclus van de vlo


Vlooien zijn insecten en kennen daardoor verschillende levensfasen. 
Net zoals vlinders leggen volwassen vlooien eieren waaruit larfjes komen (rupsen). Deze larfjes zullen na verloop van tijd een pop (cocon) vormen, waarin de larve langzaam verandert in een volwassen vlo (net zoals de rups in de pop verandert in een vlinder). Een vlo kan zeer lang in deze cocon overleven, tot wel twee jaar. Volwassen vlooien leven slechts een aantal weken.
Als hij "rijp" is en er loopt iemand langs (hond, kat of u) dan komt hij in een fractie van een seconde uit zijn cocon en springt op de passant. 
Volwassen vlooien zijn slechts het topje van de ijsberg:  1% van de vlooien populatie.  99% van het probleem wordt gevormd door de eitjes, larven en poppen! Ook 's winters gaat dit proces door, want de cyclus speelt binnenshuis af.

Volwassen vlooien leven op honden en katten en zelden op mensen. Zij springen bijna nooit over van dier naar dier of van dier naar mens. Zij zitten dus ook niet op het gras, in het bos of in struiken.
Hun complete leefwereld is de vacht van de hond of de kat, en deze verlaten zij niet.

Besmetting vindt plaats via de boven beschreven weg: via ei, larve en pop. 
Volwassen vlooien in de vacht van een huisdier leggen eitjes in de tijd dat het huisdier slaapt. Eén vrouwtje legt in haar leven zo een 2000 eitjes.
Deze eitjes vallen op de grond, en dus in zijn "nest". Dit is uw huis, en natuurlijk vooral de plek waar hij slaapt. De eitjes zijn microscopisch klein, en worden al indien iemand langsloopt meegezogen. Zo verspreiden zij zich door het huis. Verspreiding van de eitjes vindt plaats via uw schoenen of kleren. U neemt ze mee naar andere plekken, bijvoorbeeld naar het huis van mensen die u bezoekt.

Uit de eitjes komen larfjes, die na een tijdje verpoppen.  Uit deze poppen (waarin de vlo na 10 dagen volwassen is maar er tot 2 jaar kan overleven), komen volwassen vlooien die uw huisdier onmiddellijk bespringen bij passage.


Uw huisdier kan zich dus ook besmetten door bij anderen op bezoek te gaan, of doordat iemand bij u de eitjes mee naar binnen neemt. Uiterst zelden geraakt uw hond besmet doordat hij buiten met andere honden heeft gespeeld die vlooien hebben. 
Ieder jaar opnieuw krijgen wij veel mensen met een vlooienplaag die alleen een kat hebben die nooit buiten komt! Pas nadat wij dit verhaal hebben gehouden begrijpen zij hoe dit mogelijk is.

Bestrijding


1. Indien er geen klachten zijn: preventief een dier geregeld ontvlooien,  en nakijken met een vlooienkam. Preventief uw dier behandelen zorgt er voor dat vlooien die ontpoppen niet op uw dier kunnen overleven, waardoor de cyclus vlo-eitje-larve-pop niet kan aanvangen.


2. Indien er wel degelijk een vlooienbesmetting is, dient u grondig te werk gaan.
Gezien het feit dat slechts 1% van het probleem gevormd wordt door de volwassen vlo, is het niet voldoende om alleen deze volwassen vlooien aan te pakken. Goede hygiëne is een vereiste! De eitjes van de vlo zitten niet op de hond of kat maar liggen op de grond, vooral in hun mandjes, kieren in de vloer (vooral bij houten vloeren), tapijten,…en ze zetten hun cyclus verder. Uit het eitje komt de larve die vervolgens verpopt. Tijdens het stadium van de pop of cocon zijn vlooien op hun sterkste. Dan zijn ze heel moeilijk tot niet te doden. De volwassen vlo uit deze cocon zal uw huisdier bespringen en zal de cyclus bij uw dier verder zetten indien uw huisdier niet beschermd is.

 

Samengevat: bestrijding van de volwassen vlooien op uw huisdier steeds combineren met goede hygiëne in huis. Uw huisdier maandelijks of driemaandelijks (afhankelijk van het gebruikte product en infectiedruk) ontvlooien. Regelmatig stofzuigen, dweilen en uw huisdier zijn slaapplaats wassen zijn belangrijke hulpmiddelen. Bij erge gevallen kan een omgevingsspray nodig zijn. Let wel op welke spray u koopt, want vele werken alleen tegen de volwassen vlooien of larven en zijn gezien de cyclus van de vlo dan totaal zinloos.

 

Het allerbelangrijkste is natuurlijk: geef de vlooien geen kans uw huisdier aan te vallen, bescherm uw huisdier door regelmatig te behandelen met vlooien dodende middelen. Belangrijk zijn adulticide, larvicide en ovicide eigenschappen van het product.

Door de ovicide en larvicide werking van sommige producten, zoals Stronghold, zijn ze een hulpmiddel  om een in de omgeving aanwezige vlooienbesmetting te bestrijden in ruimtes waar het dier mag komen.


Tot slot

* Ga bij een vlooien probleem te rade bij uw dierenarts.
* Koop uitsluitend producten bij uw dierenarts. Alleen zij mogen verantwoorde producten verkopen.
* Vlooien kunnen het hele jaar voorkomen, wees er dus ook in de winter alert op. 
* Goede hygiëne in huis, de auto, de mand...
* Houd er rekening mee dat alles wat je gebruikt   tegen vlooien aan banden, poeders, druppels e.d. op de hond/kat mogelijks vergif is.
* Een vlooienkam werkt uitstekend om honden en katten te inspecteren op vlooien.
* In het tekenseizoen dagelijks de hond of kat aan een grondige inspectie onderwerpen, hoe eerder je de teek vindt des te beter.             

                       

Bron:  http://www.dokterjohan.be/

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.10 | 16:01

Zwart met witte kater, zonder bandje. Vermist sinds 20/9/2019 in Landskouter (Oosterzele)

...
04.09 | 09:49

Zwarte kater met witte snoet, kraag en borst. Vermist sinds 2/9/19 in de Gezondheidstraat, Gent

...
12.04 | 08:57

je kan bellen voor een afspraak om een kennismakingsgesprek op het nummer 0475/717960 en dan krijg je ook alle informatie over de werking van de poezenboot.

...
11.04 | 13:26

Ik zoek vrijwilligers werk ben verzot op poezen heb er zelf 5 ben eenzaam en wil iets om handen hebben

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE