Opbouw van een zwerfpoezenranche

I.O.F.P.A. is gestart aan de bouw van een nieuw project: 


de zwerfpoezenranche Caprice.


      Hier alvast een eerste voorstelling van het project.

Dit project willen wij oprichten ter nagedachtenis van alle zwerfpoezen die tot op heden een afschuwelijke dood hebben ondergaan. 


I.  Probleemschets: zwerfpoezen in Gent.

Groep 1: tamme zwerfkatten: zullen ondergebracht worden op de poezenboot.

Groep 2: wilde zwerfkatten: steriliseren en terugzetten daar waar de inwoners van de omgeving waar ze werden gevonden, akkoord zijn en die deze dieren dagelijks van voedsel voorzien.

Groep 3: wilde zwerfkatten die overlast veroorzaken  en ongewild zijn door de inwoners van die omgeving en qua gezondheid niet geschikt zijn om in vrijheid te leven. Deze zwerfpoezen zouden we  steriliseren, testen op virale ziekten; voorzien van een microchip  en onderbrengen op de poezenranche. Deze dieren werden tot nu toe in  andere asielen ingeslapen.

Er zijn geen langdurige opvangmogelijkheid in de asielen voor deze laatste categorie (groep 3) katten; euthanasie is dikwijls de enige oplossing. Opvang in onze poezenranche zou voor hen een diervriendelijke oplossing bieden.   

II.  Idee zwerfpoezenranche: “de enige diervriendelijke oplossing” .

-opvangmogelijkheid maken voor deze categorie van zwerfkatten die anders ingeslapen   zouden worden wegens overlast/ongewild/medisch beperkt.

- We willen een stuk grond kopen met de oppervlakte van 5.000 m² waar een opvang zou zijn voor 250 wilde zwerfpoezen.

-Er zal een duidelijk register bijgehouden worden van de dieren: plaats van herkomst, leverancier, medisch dossier, en andere dewelke via een microchipnummer gelinkt kan worden aan het juiste dier.  De poezen zouden daar op een natuurlijke manier mogen sterven.

III.  Welke dieren worden er opgevangen?  

Elke instantie of particulier zal   contact moeten opnemen  met onze organisatie I.O.F.P.A-poezenboot-zwerfpoezenranche om te bespreken of dit dier in aanmerking komt voor opname in de ranche. Nadien worden verdere afspraken gemaakt tot binnenbrengen van het dier.

Indien een samenwerking met stad Gent mogelijk zou zijn, zouden ook hun diensten contact kunnen opnemen met ons zij, op om af te spreken wanneer en welke dieren zullen binnengebracht worden. Ook deze zwerfdieren komen dan op de zwerfpoezenranche na sterilisatie, chippen, vaccineren  en testen.     

De zwerfkatten dienen onder volledige anesthesie te gaan voor hun: bloedafname voor de FIV/Leucose test, sterilisatie/castratie en inbrengen microchip.

De zwerfkatten zijn bij voorkeur afkomstig uit Gent, maar ook andere randgemeentes kunnen hier beroep op ons doen.

IV. Concreet werking zwerfpoezenranche:

Een stuk grond, groot genoeg voor de opvang van  tot 250 zwerfkatten willen we zo snel mogelijk aankopen. Dit terrein zou volledig afgemaakt  worden met een stevige afsluitingsdraad  om ontsnapping tegen te gaan.  Met bomen en veel beplanting. We willen daar ook een degelijke caravan ter plaatse zetten met voorziening van water en elektriciteit die ook zou dienen voor het laten verblijven van een medewerker.  Het terrein dient voorzien te zijn van water en elektriciteit, er is watervoorziening en elektriciteit  nodig naar de vijvers, de poort en de camera’s, alsook voor de tuinhuisjes waar de zwerfpoezen zouden kunnen in slapen.

Cameravoorziening dewelke 24/24 u zal registreren tegen vandalen.

Toegankelijkheid : het terrein zal opengesteld worden voor het publiek op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 u tot 18 u. Aan de niet leden gaan we 2 euro vragen voor een geleid bezoek.

Beschutting: een 30 tal tuinhuisjes met kattenluiken. De huisjes moeten ongeveer 2 m op 3 m zijn en hebben aldus een oppervlakte van 6 m² . Ook in deze tuinhuisjes zal  hoogtewerking belangrijk zijn voor extra opnamecapaciteit. Dat zou een totaal van 180 vierkante meter zijn aan huisjes op het  terrein. In deze huisjes zullen een 15 tal boxen per huisje voor de poezen worden opgehangen als slaapplaats.

Voedingsvoorziening : de poezen zullen hun voeding krijgen bij voorkeur in de huisjes en op overdekte plaatsen. Zowel droge voeding van goede kwaliteit en 1 maar per dag blikvoeding.

Watervoorziening:   De drankopname per dag per kat is 100-150 ml. Een capaciteit voor   500 dieren moet dus rekening houden met   50 l water per dag.   In de tuinhuisjes zouden we kleine binnenhuiswaterfonteintjes willen installeren ,vooral voor in de winter tegen bevriezing van het water. Vijvertjes met vijverpompen, met daarin een eenvoudige filter zal volstaan. De vijvers mogen niet diep zijn, om eventuele verdrinking van de zwerfpoezen te voorkomen en omdat deze eenmaal per week geledigd zullen worden. En deze zijn best voorzien van een eenvoudig afdakje. Een viertal vijvertjes zullen volstaan.Poezen drinken heel graag uit vijvertjes.

Hygiëne: Eenmaal per week grondige reiniging en ontsmetting van alle materialen. Alle gebruikte middelen zullen biologisch afbreekbaar zijn. Eenmaal per week  zullen de huisjes en andere beschuttingen gereinigd en ontsmet worden, wassen van alle dekens en kussentjes zal ook wekelijks gebeuren. De uitwerpselen zullen 2x per week opgeruimd worden. Er zal getracht worden daarvoor ruimtes te creëren. Katten hebben de neiging niet overal hun behoefte te doen en graven deze graag onder; het principe van de hondentoiletten zou hierin passen.

Gezondheidstoezicht/gedragstoezicht:  De dieren zullen dagelijks gecontroleerd worden door een medewerker van de poezenboot, diezelfde medewerker die daar overnacht. Onze dierenarts zal wekelijks een uitgebreid plaatsbezoek uitoefenen.  De huisjes dienen sluitbaar te zijn, dit om de mogelijkheid te creëren de dieren die ziek zijn te vangen op het terrein voor medische verzorging. Dieren die lijken te socialiseren zullen opnieuw gevangen worden   en ondergebracht in de poezenboot voor socialisatie; na vier weken wordt een nieuwe evaluatie op het gedrag uitgevoerd.

Quarantaine: 1 tuinhuisje zal voorzien zijn van ruime kooien waar nieuwkomers zullen verblijven. Dit om na te gaan of zij geen ziektesymptomen vertonen en ook om het herstel na sterilisatie vlot te laten verlopen. Deze plaats dient water en elektriciteitsvoorziening te hebben. De quarantaineperiode zal ongeveer 7 dagen bedragen.

V. Financieel aspect kosten:

Het terrein zal aangekocht worden door onze organisatie I.O.F.P.A.-poezenboot: prijs tussen de  60.000 en 100.000 euro (landbouwgrond of bosgrond), voor een totale oppervlakte van ongeveer 5000 vierkante meter.  De volledige afsluiting voor dit terrein schatten we op ongeveer 10.000 euro. Voor de aankoop van een caravan schatten we een 10.000 euro voor de medewerkers die daar nachtdienst zullen doen. Water- en elektriciteitsvoorziening: als deze nog moet aangelegd worden, extra kost van zo een 3000 tot 6000 euro. Camerabewaking : ongeveer 1.000 tot 1.500 euro. De tuinhuisjes voor de zwerfpoezen zullen ongeveer 1000 euro per huisje kosten en dit maal 30 is 30.000 euro. De slaapboxen in de huisjes kunnen zelf gemaakt worden, kostprijs ongeveer 2000 euro aan materiaal. Voor de drinkvijvertjes voorzien we een kostenplaatje van ongeveer 1500 euro.

De totale kost van dit project zou variëren van 200.000 euro tot 213.000 euro, enorm afhankelijk van de steun die gekregen wordt.

U kan een gift storten op het rekeningnummer van onze organisatie poezenboot :

           
KBC : 441-4631101-81
met vermelding: Zwerfpoezenranche

U kan ook een tuinhuisje voor de zwerfpoezenranche sponseren waarop uw naam dan zal op geschilderd worden.


VI. Inkomsten die wij voorzien:

-Er is mogelijkheid tot lidmaatschap van de zwerfpoezenranche: de prijs van een lidmaatschap bedraagt 45 euro/jaar. Deze lidmaatschap geeft gratis toegang tot het terrein.

-mensen kunnen een meterschap/peterschap aangaan voor een zwerfpoes die op het terrein zal verzorgd worden en daar mag blijven voor de rest van haar leven, zij geven daarvoor 80 euro per jaar en hebben ook gratis toegang tot het terrein.

-Er wordt een toegang gevraagd van 2 euro per persoon aan niet leden.

-Het project organiseert acties voor geldinzameling (verkoop van stickers).

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

LP Gabriels | Antwoord 22.01.2016 17.50

Mieke , moest ik het geld hebben ik zou geen seconde twijfelen .
mijn diepste Respect aan U , en grote bewondering .
😼😻😻😻😻😻😻😻😼
groetjes,
Louis pierre

Niki Desmaele | Antwoord 22.11.2013 03.05

Ik zoek een hele oude kat die minder behoefte heeft aan beweging en die ik op een appartementje misschien een 2de leven kan geven. Groeten Niki 033247241619

P. Verbeke | Antwoord 29.07.2012 13.26

hier in De Panne worden de mensen beboet met 250 € als ze zwerfkatten eten geven. Wij doen dat al jaren. kunt U niet tussen komen bij gemeentebestuur?

theunis brigitte | Antwoord 08.06.2012 10.44

ik vindt dit een geweldig innitiatief zo moesten er meer zijn
groetjes brigitte

Marie | Antwoord 06.06.2012 19.40

prachtig wat jullie doen

astrid | Antwoord 11.12.2011 14.43

fantastisch projekt: GO FOR IT Mieke!!! mijn steun heb je grt astrid

Ellie De Grauwe | Antwoord 08.12.2011 19.05

De Poezenranch

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.10 | 16:01

Zwart met witte kater, zonder bandje. Vermist sinds 20/9/2019 in Landskouter (Oosterzele)

...
04.09 | 09:49

Zwarte kater met witte snoet, kraag en borst. Vermist sinds 2/9/19 in de Gezondheidstraat, Gent

...
12.04 | 08:57

je kan bellen voor een afspraak om een kennismakingsgesprek op het nummer 0475/717960 en dan krijg je ook alle informatie over de werking van de poezenboot.

...
11.04 | 13:26

Ik zoek vrijwilligers werk ben verzot op poezen heb er zelf 5 ben eenzaam en wil iets om handen hebben

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE