Fip bij katten

Feliene coronavirussen (FCoVs) kunnen alle leden van de Felidae familie infecteren en worden wereldwijd teruggevonden. De eerste melding van een mogelijke feliene infectieuze peritonitis dateert van 1912. Er werd een kat gevonden met een gezwollen abdomen, dyspnee, koorts en ooglesies. Het duurde echter tot de late jaren zestig eer gevonden werd dat de ziekte gemedieerd werd door een virus, meer specifiek een coronavirus. In 1972 werd een andere manifestatie van FIP beschreven. Deze werd gekarakteriseerd door granulomas en de afwezigheid van exsudaat (vocht), wat tot dan werd aanzien als een typisch kenmerk voor een FIPV infectie. Deze vorm werd “droge FIP” benoemd, terwijl de eerste vorm vanaf dat moment “natte FIP” werd benoemd.

De niet virulente coronavirus streng, waaraan gewoonlijk gerefereerd wordt als feliene enteritische coronavirus of FECV, werd pas ontdekt in 1981. Dit was vooral te wijten aan het feit dat een FECV infectie in de meeste gevallen subklinisch aanwezig is.

FIPV en FECV zijn nauw verwant aan elkaar. Genetisch gezien zijn ze bijna identiek. Er kan eigenlijk niet gezegd worden dat FIPV en FECV verschillende virussen zijn. Het zijn twee virulentievarianten, twee biotypes van dezelfde speciës: FCoV. Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat ‘FIPV-stammen’ mutanten zijn van ‘FECV-stammen’. Verschillende observaties ondersteunen deze stelling. Identificeren welke mutatie(s) precies aan de basis liggen van het ontstaan van FIPV uit FECV is geen gemakkelijke opgave.

Wanneer een kat klinische symptomen vertoont van FIP, leidt dit in 95% van de gevallen tot het overlijden van de kat. Tot op heden is er nog geen behandeling tegen FIP gekend. In sommige gevallen worden corticosteroïden, interferon en/of antivirale geneesmiddelen aangewend als behandeling, maar dit leidt hoogstens tot een (vrij beperkte) verlengde levensduur en nooit tot genezing. Eén onderzoeksgroep heeft ooit relatief succesvol felien interferon-omega (commerciëel verkrijgbaar bij Vibrac) gebruikt om FIP-katten te behandelen: er was een overlevingspercentage van 30%. Een andere onderzoeksgroep ondervond echter geen postieve effecten na gebruik van interferon-omega bij FIP-katten.

FIP is dus een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, echter als het muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven wel eens een infectie door met het coronavirus.
Binnen sommige kattenpopulaties zijn zelfs 80-90% van de katten met antilichamen tegen het coronavirus gemeten (=seropositief voor het FcoV), deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1 - 5 % van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen.

Een deel van de katten, die ooit een infectie met corona hebben doorgemaakt kan drager blijven, het virus blijft dan aanwezig in het lichaam. Deze katten zijn hier niet ziek van maar ze kunnen het virus wel verspreiden.
De huidige theorie is dat onder bepaalde omstandigheden het coronavirus, dat nog in het lichaam aanwezig is, gaat muteren (= van DNA samenstelling veranderen) tot een kwaadaardige variant. We spreken dan van FIP.

Wanneer muteert het?                   
Of het onschuldige coronavirus in het lichaam van de kat muteert tot FIP hangt af van een aantal factoren. O.a. de virusstam, genetisch bepaalde afweer van de kat, andere virusinfecties (FIV,FeLV) en het doormaken van stress ( zoals teveel katten in een groep, dracht en geboorte, verhuizing, naar nieuwe eigenaar, andere kat in de groep) spelen een belangrijke rol. Katten die jonger zijn dan 2 jaar of ouder dan 10 jaar kunnen eerder FIP ontwikkelen.

Hoe kan een kat besmet raken met het coronavirus?   
Katten die besmet zijn met het coronavirus kunnen het virus uitscheiden via de ontlasting, speeksel en de urine. Andere katten kunnen het virus via de neus en/of bek opnemen. Iedere kat kan in contact komen met dit onschuldige coronavirus en daar wat diarree van hebben maar dus niet iedere kat ontwikkelt ook FIP, zoals hierboven beschreven staat.

Is FIP wel of niet besmettelijk?     
Wanneer in een groep katten FIP optreedt beperkt de ziekte zich vaak tot één enkele kat. Het "FIP"-virus lijkt zich niet gemakkelijk te verspreiden. Het is mogelijk dat het "FIP"-virus, dat door deze kat wordt uitgescheiden, niet meer besmettelijk is voor andere katten. Een andere theorie is dat andere katten wel besmet worden door het "FIP"-virus maar dat zij voldoende bescherming hebben doordat zij antilichamen hebben tegen het onschuldige coronavirus. Er zal in de komende jaren meer onderzoek gedaan moeten worden om meer te weten te komen over FIP.

Wat zijn de symptomen van een kat met FIP?

Er zijn 2 vormen van FIP:

 • Een natte vorm.       
  Dit is de acute vorm waarbij kleine bloedvaten vocht gaan lekken en er vrij vocht in de buikholte en/of borstholte ontstaat. Dit vocht is vaak geel en dradentrekkend (ten gevolge van een hoog eiwitgehalte en fibrine). Katten met deze vorm van FIP zijn erg ziek. Ze hebben vaak hoge koorts en een dikke buik. Ze kunnen benauwd zijn als er vocht in de borstholte aanwezig is.
 • De droge vorm.       
  Dit is de chronische vorm waarbij er in verschillende organen door het hele lichaam kleine ontstekingshaarden ontstaan. Veel voorkomende organen zijn de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

De symptomen van FIP zijn divers. NB: niet elk symptoom hoeft voor te komen.

Symptomen kunnen zijn:

 • Slecht eten
 • Koorts
 • Slechte vacht
 • Lusteloosheid/sloomheid
 • Slechte groei
 • Vermageren
 • Oogontstekingen: uveitis -> zie de foto hier rechtsboven, let op: uveitis kun je ook bij FeLV en FIV zien.
 • Dikke volle buik door vocht in de buik (ascites)
 • Benauwdheid door vocht in borstholte (hydrothorax)
 • Gele slijmvliezen en huid (icterus of geelzucht) als de lever is aangetast
 • Braken en diarree
 • Epileptische aanvallen, als er ontstekingen in de hersenen zijn. Soms valt de eigenaar alleen een gedragsverandering op.
 • Nystagmus (ongecontroleerde oogbeweging).
 • Neurologische verschijnselen (verlammingen)

Hoe is FIP te diagnosticeren?       
FIP rechtstreeks aantonen in het bloed  
Via bloedonderzoek zijn antilichamen tegen het coronavirus te bepalen. De zogenaamde "titer". Echter deze bloedonderzoeken kunnen geen onderscheid maken tussen antilichamen tegen het onschuldige coronavirus en antilichamen tegen het "FIP"-virus. De aanwezigheid van antilichamen in het bloed zegt dus niets over het wel of niet hebben van FIP. Het betekent alleen dat de kat een keer in zijn leven in aanraking is geweest met het onschuldige coronavirus.

Andere bloedonderzoeken

 • Door middel van ander bloedonderzoek kun je aanwijzingen krijgen dat er FIP is, echter geen van deze onderzoeken is specifiek voor een FIP besmetting.
  Gamma globulines
  Door middel van bloedonderzoek is wel vast te stellen of er sprake is van een chronische ontsteking in het lichaam. Een bepaald deel van de ontstekingseiwitten (met name gamma-globulines) in het bloed zal gaan stijgen. Helaas is dit niet specifiek voor FIP omdat ook bij andere chronische ontstekingen deze fractie verhoogd kan zijn.
 • Anemie (bloedarmoede)
 • Lymfopenie (laag aantal lymfocyten)
 • Hypo albuminemie (laag gehalte aan albumine)
 • Verhoogde Bilirubine, ALAT en Galzuren (leverwaardes)
 • Verhoogde ureum en kreatinine (nierwaardes)

Helaas is er op dit moment geen bloedtest om FIP met zekerheid vast te stellen. Het blijft bij eenwaarschijnlijkheidsdiagnose. Het klinisch beeld van de kat in combinatie met een verhoging van de gamma-globulines is wel zeer suggestief voor FIP, vooral als er geel draden trekkend vocht in de buikholte aanwezig is.

Definitieve diagnose
De definitieve diagnose FIP kan alleen gesteld worden door het aantonen van het virus in weefsels. Dit kan dus alleen via biopten uit organen of bij sectie.

Heeft een kat geel dradentrekkend vocht in de buik dan is dit zeer suggestief voor FIP.

 

Gegevens afkomstig van: universiteit diergeneeskunde Gent en dierenkliniekwilhelminapark.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

01.10 | 16:01

Zwart met witte kater, zonder bandje. Vermist sinds 20/9/2019 in Landskouter (Oosterzele)

...
04.09 | 09:49

Zwarte kater met witte snoet, kraag en borst. Vermist sinds 2/9/19 in de Gezondheidstraat, Gent

...
12.04 | 08:57

je kan bellen voor een afspraak om een kennismakingsgesprek op het nummer 0475/717960 en dan krijg je ook alle informatie over de werking van de poezenboot.

...
11.04 | 13:26

Ik zoek vrijwilligers werk ben verzot op poezen heb er zelf 5 ben eenzaam en wil iets om handen hebben

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE